top of page

Én meg az Ének-Behúzott szárnyú felfelé zuhanás- Könyvajánló


Heti könyvajánlókat egy szerintem nagyon izgalmas könyvvel folytatjuk, Bérczesi Róbert önéletrajzi kitárulkozásával, mely azok számára is érdekes olvasmány lehet, akik még csak hírből sem ismerik a Hiperkarmát, vagy Bérczesi Robit.


A Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert életútjába, alkotói tevékenységébe kapunk betekintést, miközben szépen körvonalazódik a 90-es 2000-es évek underground zene szubkultúrájának világa, önpusztító tévelygései, bódult lüktetése.


Az egész írásra a kíméletlen őszinteség jellemző, mely nem mentes az önvádló ítéletektől sem. Változásban, önismereti fejlődésben lévő emberkép bontakozik ki, mintha a könyv megírása egy új, tiszta lappal való indulás kezdetét is jelentené. Nincs semmi sallang, egyszerűen csak megosztja, ahogy egy rendkívül érzékeny, intelligens, különc ember megéli a gyerekkorát, a szülei válását, az apa-fia kapcsolat hiányát, és az ebből fakadó frusztrációt, démoni hangoktól való gyötrelmet, melyek kényszeres cselekedet elvégzésére szólítják fel, az állandó halálfélelmet, a magányt, és a drogozást, mely tudattalanul is az „öngyógyítás” eszközévé, az inspirálódás egy módjává válik és természetesen az egész történetet a zene, a dalok szövik keresztül kasul. Illetve kikerekedik még a sok izgalmas és jó sztoriból, hogy hogyan formálódott a személyisége az évek során, hogyan kezdte el uralni a drog a mindennapjait, miképp fonódott egybe a zenélés a drogokkal.


A drogos lebegésben eltöltött súlyos évek ellenére nem vesztette el a szociális hálóját, a legjobb barátok, zenésztársak kitartottak mellette, édesanyja meg tudta akadályozni a teljes tékozlásban. Ez mindenképp megtartó erő lehetett, és végül elősegíthette a mélypont, vagy inkább a sorozatos mélypontok után a leszokásban való elhatározását.


Az önelemzés, önreflexió meghatározza az egész szövegtörzset, nemcsak egy zenész élete, zenekarainak alakulása, felbomlása, újra alakulása, drogok, leszokás, visszaesés, összeveszések, kibékülések elbeszélése, hanem betekintést nyújt a gondolatai alakulásának folyamatába, ettől igazán intimmé, bensőségessé válik a szöveg, még közelebb hozva magához az olvasót, jó alaposan berántva ebbe a különc világba.


Izgalmas, őszinte, tanulságos és letehetetlen könyv, csak ajánlani tudjuk!

bottom of page